Élet ritmusra az autisztikus spektrumon

Néhány nappal ezelőtt a Pinceszínház Instagram oldalán feltettünk egy körkérdést, hogy melyek azok a témák, amelyek a legjobban megfogják az embereket, amikor színházba mennek. A kérdőívet kitöltők nagy többségét a társadalmi és szociális témafelvetésekkel foglalkozó előadások érdeklik első sorban.

A Pinceszínház repertoárján több előadás is megtalálható, amelyek ilyen témákkal foglalkoznak, hiszen gondoljunk csak Grecsó Krisztián Vera című előadására, amelyben az örökbefogadás játszik főszerepet, Ad De Bont Mirad, egy fiú Boszniából előadására, amelynek középpontjában egy háború által menekülésre kényszerült család áll, vagy pedig Cédric Chapuis Élet-ritmusra című darabjára, amelynek főszereplője az autisztikus spektrumon helyezkedik el.

A 2022/23-as évad végén az Élet-ritmusra volt a Katarzis – Színháztól a lélekig című beszélgetés-sorozatunk fókuszában. Az előadás rendezője, Hojsza Henrietta fontosnak tartja kiemelni, hogy Adrien nem autista, de mutat olyan magatartás és viselkedésbeli jellegzetességeket, amelyek erre a spektrumra helyezik fel őt.

Adrien Lapange máshogy szemléli a világot, máshogy fejezi ki az érzelmeit, mint a többiek. Legnagyobb szenvedélye a dobolás, ez mindennél fontosabb eleme az életének. A kalandok, a csalódások, a megpróbáltatások ugyanúgy részesei az ő életének is, mint bármelyik másik kamasznak, akkor mégis mitől lehet ez a fiú más, mint a többiek?

Érzelmeit nehezen fejezi ki és nehezen kapcsolódik hozzájuk, de az a fajta „érzelmi megszállottság”, amely dobolás iránti szeretetében nyilvánul meg, teljesen áthatja életét. A pszichológusok hozzá tették, hogy Adrien nem lenne képes zenekari közegben működni, hiszen a hirtelen felmerülő problémákat, amelyeket azonnal meg kéne oldani, nem tudná helyesen lereagálni.

Az autizmus, illetve az autisztikus spektrum témaköre mind a mai napig tabunak számít, főleg az ebben élők helyzete, így nagyon fontos, hogy készülnek olyan előadások, amelyek erre hívják fel a társadalom figyelmét.

Az előadás legközelebb december 4-én, valamint 2024. január 24-én lesz látható.

(Fotó: Szabó Réka)