Katarzis

Katarzis – Színháztól a lélekig

Mindenkivel előfordult már, hogy egy előadásról kijövet hiányérzete támadt. Lehet, hogy nem értette teljes egészében az előadás mondanivalóját, bár érzelmileg megmozgatta a darab, de mégis elmaradt a várva-várt katarzis érzése, vagy egyszerűen csak nem volt kivel megvitatni a látottakat.

A Katarzis – Színháztól a lélekig című beszélgetéssorozatunk célja éppen az, hogy kitöltse ezt az űrt, és segítse az előadások mélyebb megértését, befogadását. A felmerülő kérdéseken a meghívott vendégeinkkel, alkotóinkkal, illetve Németh Zsófia és Mádai Nándor, pszichológus szakértők segítségével közösen elmélkedünk.

A színház és a pszichológia találkozik a Pinceszínház legújabb sorozatában, amelyben havonta egy-egy előadás témafelvetéseit járjuk körbe. A sorozatnak nem célja, hogy megoldja a felmerülő problémákat, nem akar konkrét választ találni minden egyes kérdésre, hanem biztonságos teret ad ahhoz, hogy tartalmas közös beszélgetés alakulhasson ki azokról a létkérdésekről, melyek az előadások során, illetve az életünkben is a figyelmünket kérik.

Aktuális előadások

04.16. 19:00 – Médeia

05.13. 19:00 – Díva, dáma, perszóna

Németh Zsófia, pszichológusMádai Nándor, pszichológus
“Az élet túl bonyolult és összetett ahhoz, hogy bárki tökéletes kontroll alatt tarthassa – ennek az alázatos belátása teszi képessé az embert arra, hogy túlélje a viszontagságokat.”
/J.K. Rowling/
“A káosz megfejtésre váró rend.”
/José Saramago/
Elsődleges célom tehát, hogy a hozzám fordulókat minél gyakorlatiasabb és kézzelfoghatóbb eszközökkel segítsem a lelki egészségük megőrzésében, helyreállításában, illetve hogy eredményesebb problémamegoldóvá válhassanak, és bátran nézhessenek szembe az élet kihívásaival. Rendszerszemléletben gondolkodom, továbbá hiszem, hogy a saját erőforrásaink felkutatásával és megtámogatásával lehet a legjobb eredményeket elérni.Életünk során sokszor érezzük az elveszettséget, a kiúttalanságot, hogy a korábban világos és tiszta célok egyszerre eltűnnek és csak kérdések és bizonytalanság marad a helyükön. Ilyenkor nehéz elhinni, hogy bármennyire is kényszerítenek a körülmények, mégis a saját döntéseinkkel (is) képesek vagyunk alakítani a sorsunkat. Meggyőződésem, hogy a labirintus, amiben ilyenkor eltévedünk (ha sok zsákutca is van benne, ahonnan vissza kell fordulni), nem útvesztő, hanem feladat, megoldandó és megoldható probléma.
Fontosnak tartom, hogy a pszichológia tudományát minél emberközelibbé és elérhetővé tegyem az emberek számára. Ezt a küldetésemet már 8 éve aktívan meg is valósítom: Szőnyi Lídiával közös rovatot írok a Képmás magazinba „Egy történet sok kérdés” címmel, melyben filmeken keresztül igyekszünk megvilágítani és közérthetővé tenni a pszichológia aktuális jelenségeit.A tanácsadás legfontosabb jegyének azt tartom, hogy a közös munka során a kliens maga küzd meg a problémával. Ezt a munkát a tanácsadó nem veszi át tőle, hanem támogatja és segíti a folyamatot, ami a magasabb szintű tudatosság és önismeret révén végül a megoldáshoz vezet. Ezért mint okleveles pszichológus, a szörnyek legyőzésében nem, de a labirintusból kivezető út megtalálásában tudok segíteni.
TanulmányokTanulmányok
2022. Óvoda- és iskolaszakpszichológus
(Eötvös Lóránd Tudományegyetem)
2012. Okleveles pszichológus, Klinikai- és egészségpszichológiai szakirány
(Károli Gáspár Református Egyetem)
2009. Viselkedéselemző
(Károli Gáspár Református Egyetem)
2020. Okleveles pszichológus
(Szegedi Tudományegyetem)
2018. Viselkedéselemező
(Károli Gáspár Református Egyetem)
2005. Esztétika, filozófia bölcsész és filozófia tanár
(Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar)
Módszerspecifikus képzésekMódszerspecifikus képzések
2021. NLP gyakorlatvezető (practitioner) – Neurolingvisztikus programozás: hasonlít a relaxációra és a hipnózisra.
2019. Nyugiovi antibullying program
2018. Békés Iskolák program
2015. Mediátor– Partners Hungary képzése
2015. Pályaorientációs konzulens
2012. Pszichodráma sajátélmény 250 óra
(Kiképző: Erdélyi Ildikó)
2011. Autogén tréner
(Magyar Relaxációs- és Szimbólumterápiás Egyesület)
2023. “Egzisztenciális pszichológia: az elmélettől a gyakorlatig” c. képzés
(Dr. Kőváry Zoltán)
2021. OH kártya alap Workshop
2021. Magyar Individuálpszichológiai Egyesület önismereti sajátélményű csoport
(150 óra, kiképzők: dr. Kárpáti Gyöngyvér és Tímár Irén)
2018. Dr. Szondi Lipót Emlékalapítvány – Szondi-teszt alaptanfolyam és A Szondi-teszt klinikai pszichológiai alkalmazása tanfolyam
Specializáció
Felnőttek: szorongás, pánik, érzelemkezelés, életvezetési nehézségek, gyász, veszteségélmények, megküzdés, problémamegoldás, tudatos jelenlét, önismeret.

Gyerekek: nevelési tanácsadás, érzelmi intelligencia fejlesztése, szorongás, beilleszkedési- és magatartásproblémák, bepisilés, szociális készségek fejlesztése, iskolaérettséggel kapcsolatos kérdések stb.

A NAGYBŐGŐ

MIRAD, EGY FIÚ BOSZNIÁBÓL

GRECSÓ KRISZTIÁN: VERA

KURTIZÁNKÉPZŐ

Fotók: Szabó Réka