Katarzis

Katarzis – Színháztól a lélekig

Mindenkivel előfordult már, hogy egy előadásról kijövet hiányérzete támadt. Lehet, hogy nem értette teljes egészében az előadás mondanivalóját, bár érzelmileg megmozgatta a darab, de mégis elmaradt a várva-várt katarzis érzése, vagy egyszerűen csak nem volt kivel megvitatni a látottakat.


A Katarzis – Színháztól a lélekig című beszélgetéssorozatunk célja éppen az, hogy kitöltse ezt az űrt, és segítse az előadások mélyebb megértését, befogadását. A felmerülő kérdéseken a meghívott vendégeinkkel, alkotóinkkal, illetve egy pszichológus szakértő, Németh Zsófia, segítségével közösen elmélkedünk.


A színház és a pszichológia találkozik a Pinceszínház legújabb sorozatában, amelyben havonta egy-egy előadás témafelvetéseit járjuk körbe. A sorozatnak nem célja, hogy megoldja a felmerülő problémákat, nem akar konkrét választ találni minden egyes kérdésre, hanem biztonságos teret ad ahhoz, hogy tartalmas közös beszélgetés alakulhasson ki azokról a létkérdésekről, melyek az előadások során, illetve az életünkben is a figyelmünket kérik.

Aktuális előadások

10.28., 20:30 – Grecsó Krisztián: Vera

Németh Zsófia, pszichológus

“Az élet túl bonyolult és összetett ahhoz, hogy bárki tökéletes kontroll alatt tarthassa – ennek az alázatos belátása teszi képessé az embert arra, hogy túlélje a viszontagságokat.” /J.K. Rowling/

Elsődleges célom tehát, hogy a hozzám fordulókat minél gyakorlatiasabb és kézzelfoghatóbb eszközökkel segítsem a lelki egészségük megőrzésében, helyreállításában, illetve hogy eredményesebb problémamegoldóvá válhassanak, és bátran nézhessenek szembe az élet kihívásaival. Rendszerszemléletben gondolkodom, továbbá hiszem, hogy a saját erőforrásaink felkutatásával és megtámogatásával lehet a legjobb eredményeket elérni.

Fontosnak tartom, hogy a pszichológia tudományát minél emberközelibbé és elérhetővé tegyem az emberek számára. Ezt a küldetésemet már 8 éve aktívan meg is valósítom: Szőnyi Lídiával közös rovatot írok a Képmás magazinba „Egy történet sok kérdés” címmel, melyben filmeken keresztül igyekszünk megvilágítani és közérthetővé tenni a pszichológia aktuális jelenségeit.

Specializáció

Felnőttek: szorongás, pánik, érzelemkezelés, életvezetési nehézségek, gyász, veszteségélmények, megküzdés, problémamegoldás, tudatos jelenlét, önismeret.

Gyerekek: nevelési tanácsadás, érzelmi intelligencia fejlesztése, szorongás, beilleszkedési- és magatartásproblémák, bepisilés, szociális készségek fejlesztése, iskolaérettséggel kapcsolatos kérdések stb.

Tanulmányok

2022. Óvoda- és iskolaszakpszichológus (Eötvös Lóránd Tudományegyetem)

2012. Okleveles pszichológus, Klinikai- és egészségpszichológiai szakirány (Károli Gáspár Református Egyetem)

2009. Viselkedéselemző (Károli Gáspár Református Egyetem)

Módszerspecifikus képzések

2021: NLP gyakorlatvezető (practitioner) – Neurolingvisztikus programozás: hasonlít a relaxációra és a hipnózisra.

2019. Nyugiovi antibullying program

2018. Békés Iskolák program

2015. Mediátor– Partners Hungary képzése

2015. Pályaorientációs konzulens

2012. Pszichodráma sajátélmény 250 óra (Kiképző: Erdélyi Ildikó)

2011. Autogén tréner (Magyar Relaxációs- és Szimbólumterápiás Egyesület)

Fotó: Szabó Réka

A NAGYBŐGŐ

MIRAD, EGY FIÚ BOSZNIÁBÓL

HITLER ABBA-T ÉNEKEL

Fotók: Szabó Réka