Verona, 1301

Shakespeare Rómeó és Júliája nyomán a szövegkönyvet írta: Madák Zsuzsanna

A szöveg Nádasdy Ádám és Mészöly Dezső
Rómeó és Júlia fordításainak felhasználásával készült.

Osztálytermi színházi nevelési előadás

Mit ér a név? Aminek neve »rózsa«, / az más néven is éppoly illatos. / Rómeó is, ha más nevet viselne, / drága maradna és tökéletes, / mint most.” – dühöng tehetetlenségében Júlia az erkélyen. A tizenhárom éves lány most tapasztalja meg a generációkon keresztül hagyományozott gyűlölet képtelenségét. Hiszen neve miatt gyűlölnie kellene azt a fiút, akibe pár órája beleszeretett. A fiatalok képtelenek elfogadni a családjaik által támasztott normát. Nem akarják gyűlölni, akit gyűlölniük kellene, és nem akarják összekötni az életüket azzal, akit nem szeretnek.
„Amikor egy tragédiában úgy dönt valaki, hogy meghal, akkor az emberség mellett dönt. (…) A tragikus hős nem tud kompromisszumot kötni az embertelenséggel – elképzelhetetlen lenne, hogy Antigoné meggondolja magát, vagy Oidipusz vállat vonva úgy dönt, hogy mégsem vakítja meg magát” – fogalmaz Edward Bond, angol drámaíró, kortárs színházi gondolkodó. Rómeó és Júlia sem dönthet másként, hiszen elfogadhatatlannak tartják azt a világot, amelyben kénytelenek volnának tovább élni. Amely világban nem dönthetnek szabadon, amely világot alapvetően meghatározzák az érdekkapcsolatok, és amely világban egy másik társadalmi csoporttal – másik családdal – szembeni gyűlölet meghatározza a hétköznapokat. Ők az emberség mellett döntöttek.

Osztálytermi színházi nevelési előadásunk célja, hogy a drámában kibontakozó konfliktusok miértjén gondolkozzunk a résztvevő diákokkal, hogy a színház nyelvén keresztül körüljárjuk azokat a krízishelyzeteket, amelyeket végigélnek történetünk szereplői.

Célkorosztály: 13-19 évesek

Előadásunkkal „házhoz”, azaz osztálytermekbe megyünk. Az előadás néző- és játékterét iskolapadokból, székekből alakítjuk ki. A színházi előadást kinyitjuk a résztvevők felé, hogy az osztályközösséggel közösen gondolkodjunk azokról a kérdésekről, amelyeket a történet szereplői körüljárnak.

A programot kifejezetten egy osztály vagy egy iskolai kisközösség számára ajánljuk (korosztály: 13-19 év). Egy alkalommal egy osztály vagy egy kisközösség (20-35 fő) tud részt venni az előadáson. 30 iskolatárs még nem feltétlenül jelent közösséget, fontos, hogy ismerjék egymást, hogy egy csoporthoz tartozzanak (pl.: színjátszó csoport; sportcsapat stb.), hiszen elengedhetetlen, hogy a közös játék számukra biztonságos keretek között valósuljon meg. Az előadás nem igényel a résztvevő csoporttól semmiféle előismeretet, nem szükséges, hogy ismerjék Shakespeare drámáját, és egyáltalán nem jelent problémát, ha a fiatalok korábban nem vettek részt hasonló programban. Sőt! Az előadás jó formája lehet a színházzal való első találkozásnak is!

Érdeklődés és időpontegyeztetés az előadáshoz: Horváth Nikolett pince.szervezes@pinceszinhaz.hu

Játsszák
Kátai Kinga/Kováts Dóra, Barsi Márton, Katona Levente

Színházi nevelési alkotótársak
Cziboly Ádám, Bethlenfalvy Ádám (InSite Drama)

Rendező
Madák Zsuzsanna