Mirad, egy fiú Boszniából

Ad De Bont: Mirad, egy fiú Boszniából

“Az előadás a délszláv háború első két évét dolgozza fel, akként, hogy a fókusz a szereteten, a családon és a hazán van. Valamint azon a túlélés mechanizmuson, amit háború alatt kialakít magában az ember. Ez a képesség humorral, elfojtásokkal és félelemmel teli.  Azt próbáljuk megmutatni, hogy a háborúnak a szörnyűség mellett mindig van emberi oldala is, amikor kijön a személyiség valódi énje: miként ragaszkodik, kötődik a másikhoz.” (Siflis Anna rendező)

Egyszer csak szél kerekedik Boszniában, és elkezdi szétlökdösni az embereket, el egymástól, el messzire. Tapogatózniuk kell ebben a felfordult világban. Alattomosan kúszik be a háború az emberek mindennapjaiba és máris a közepében ülnek. Djuka és Fazila keresik az unokaöccsüket, Miradot, aki ide-oda vetődik, menekül, néha csak sétál. 

Egy háború traumáit feldolgozni hosszantartó, talán egy életen át tartó folyamat. Akkor is, ha az ember nem közvetlenül válik az események részesévé. De ezt sajnos tudjuk és a saját bőrünkön tapasztaljuk a mai napon is. Mirad, egy fiú Boszniából című előadásunk egy családi történeten keresztül történő traumafeldolgozás, megfűszerezve egy kis balkáni mentalitással és zenével. Őszinte és megrázó történet két fiatal felnőttről, akiknek az életútját és kapcsolatát a háború teljesen átírta és egy fiatal fiúról, aki otthonát, identitását és jövőjét két csatatér között, menekülés közben vesztette el. A nézők, erre a bő egy órára, a Balic család barátaivá válnak, megismerik a történetüket, a hagyományaikat és az életútjukat, betekintést nyernek szarajevói életükbe. A délszláv háború harminc éve kezdődött és hivatalosan húsz éve ért véget, ám minden, az előadásban elhangzó mondat és történet, történhetne akár ma is, akár ebben a pillanatban, alig néhány száz kilométerre tőlünk…ahogy harminc éve is.

Pinceszínházi bemutató: 2022. június 1.

Ajánló

(videót készítette: Koncz Gergely)

Sajtómegjelenések

Stuber Andrea naplója / 2022. október 1. szombat

fidelio / Ismét látható a délszláv háború traumáját feldolgozó előadás a Pinceszínházban

Mezei néző / “egy nem annyira szép történet” – Mirad, egy fiú Boszniából

Kultúra.hu / Háború idején – A Mirad, egy fiú Boszniából és a Vid napja című előadásokról

Fordította: Simon Márta

Szereplők

FAZILA BALIC: Nagyabonyi Emese
DJUKA BALIC: Ricz Ármin
MIRAD BALIC: Tóth András

Alkotók

Dramaturg: Hámor Anna Csillag
Látványtervező: Mihály-Geresdi Zsófia
Drámainstruktor: Kabdebon Dominik
Rendező: Siflis Anna