FREESZFE / CSEHOV

A Freeszfe zenés színházrendező osztályának Csehov vizsgái (tanárok: Ascher Tamás, Forgács Péter) a Pinceszínházban a 2022/23-as évadban

A mai fiatalokat a színház határvidéke érdekli és nem a közepe. Ebben a Csehov kurzusban mégis kénytelenek megismerkedni a magatartások elemzésével és a magatartások színpadra vitelével. Kénytelenek színészeket instruálni, hogy mi a szándéka, mi a hátsó szándéka egy szerepnek.
Hogy mire gondol, amikor valamit mond, milyen akciókat csinálhat, amik nincsenek is leírva, de kielemezzük a szándékaiból.

És mindez valahogy a színházcsinálás ábécéje.

Hogy aztán megint tudjanak merészen menni tovább a határvidékre. A színészek tulajdonképpen ezt élvezik a legjobban, és ezért azt gondolom, hogy ezek élvezetes munkák lesznek, mert élvezni fogják maguk a rendezők is.

Hattyúdal

dráma egy felvonásban
Egy színészt bent felejtenek előadás után a színházban. Fortinbras kíséretének utolsó tagja egyedül marad. Iszik. Az üveg kiürül. A színész kiürül. Az idő tántorog. A súgó belép. Sötét van.
Rendező / Csehi Rebeka
Szereplők: Nyikita Ivanovna / Gaál Anna
Vaszilij Vasziljics Szvetlovidov / Szabó Zola
Látvány / Ocskó-Kü Kata
Dramaturg / Hámor Anna
GALÉRIA

Szakadékban

novellaadaptáció
“Mostanában sülve-főve együtt vagyok Szamorodovval. Ő az, aki a leveleimet is írja. Gyönyörű kézírása van. Ha elmondanám, hogy milyen ember is ez a Szamorodov, el se hinné! Muhtarnak hívjuk, mert olyan fekete, mint valami örmény. Keresztüllátok rajta, úgy ismerem, mint a tenyeremet, és Szamorodov ezt tudja, azért jár utánam, nem tágít mellőlem, most már semmi sem választhat el egymástól. Nekem csalhatatlan a szemem. Meglátom például a zsibvásáron, hogy egy paraszt inget árul. Azt se tudom miféle ing az, csak valami súgja: lopott jószág, és csakugyan kisül, hogy az ing lopott jószág! Úgy bizony! Lopni mindenki tud, de megtartani, az más! Nagy a föld, még sincs hol eldugni a lopott holmit.”
Rendező / Gálhidy Sára
Szereplők: Forgács Péter / Enyedi Éva / Erős Mara / Kárpáti Barnabás / Varga-Járó Sára / Krasznai Vilmos
Zenészek: Mohácsy Lőrinc Ágoston / nagybőgő
Báthori Lénárd / zongora
Látványtervező / Domahidy Veronka
Zeneszerző / Mohácsy Lőrinc Ágoston
Fordító / Devecseriné Guthi Erzsébet
Dramaturg / Réder Ferenc
Asszisztens / Csaplár Júlia
GALÉRIA

Medve

Tréfa egy felvonásban
Két nő él együtt, mint a pókok, vagy egy éve napfényt se láttak. Nyikoláj Mihajlovics meghalt. Egyiknek a férje, másiknak a fia. Popova Jelena Ivanovna fiatal, özvegy, élve eltemette magát. Luka Polina Mihajlovna öreg, anyós, élni akar, és azt akarja, hogy körülötte is élet legyen. Szmirnov Grigorij Sztyepanovics még nem öreg, még élni akar, és egy kriptába is képes betörni, hogy behajtsa az adósságot. A hitelező az eltemetkezett özvegyhez érkezik a férj tartozásáért. De kit érdekel a tartozás, ha a férj halott? Kit érdekel a gyász, ha pénzre van szükség? Kit érdekel a szerelem, ha a gödröcskék úgyis gonoszak, vagy az élet, ha az egész hazugság? És nem lenne jobb inkább lelőni egymást az emancipáció jegyében?
Rendező / Nyári Ádám
Szereplők: Udvari-Kardos Tímea / Viktor Balázs / Martin Márta
Nyersfordítás / Hegedűs Anasztázia
Dramaturg / Al-Farman Petra
Látványtervező / Széll Tímea
GALÉRIA

Sirály

színjáték négy felvonásban
Fiatalnak lenni nehéz, mert nem tudod merre menj. Tulajdonképpen amatőr vagy. Öregnek lenni is rettenetes, mi van akkor a kettő között? Színház is volt mindig, de minek? Érdekes szertartás, tele szigorral és manírral, a szüleinktől örököltük, mint valami mániát. Valaki kisebbnek született, valaki nagyobbnak. Némelyik pedig a születése után nem sokkal meghal, vagy lelövik, vagy végig álmodja, aludja vagy hazudja az életét. Ez van.
Rendező / Bagossy Júlia
Szereplők: Szamosi Zsófia / Szécsi Bence / Dióssi Gábor / Gellért Dorottya / Köleséri Sándor / Simkó Katalin / Rezes Dominika / Bányai Kelemen Barna / Takátsy Péter / Bittner Dániel
Zene / Birta Márton
Látványtervezők / Ágfay Míra, Baranyai Marcell
Látványtervező asszisztens / Hegyessy Nóra
Dramaturg / Balázs-Piri Noémi
Rendezőasszisztens / Csizmadia Fanni
GALÉRIA

A 6-os kórterem

novellaadaptáció
Ragin és Gromov, orvos és páciens egy tespedt orosz kisváros siralmas és lepusztult elmegyógyintézetének 6-os számú kórtermében kezdenek el beszélgetni. Az életet és annak embertelenségét sztoikus belenyugvással szemlélő orvos a nemesi származású, művelt, de a körülményektől üldözési mániában szenvedő Gromovval folytatott filozofikus beszélgetésektől felüdül, majd rendszeres beszélgetőtársává válik ápoltjának. Kirajzolódni látszik, hogy a gondolkodó vagy másként gondolkodó ember objektív mérlegelés nélkül bezárható. Míg a segédorvos Ragin helyére pályázik, őt magát mindenki őrültnek kezdi tekinteni…
Rendező / Bezerédi Bendegúz
Szereplők: Hajduk Károly / Fehér András / Forrai Áron e.h. / Németh Áron e.h. / Szabó Tamás Bendegúz / Kondákor Panka / Bari István e.h. / Viktor Balázs
Dramaturg / Dauner Domonkos
Koreográfus / Kondákor Panka
Látványtervező / Domahidy Veronika
Rendezőasszisztens / Aradi Fanni
GALÉRIA

Dráma a vadászaton

regényadaptáció
Szereplőink messze vannak mindentől, csak egymástól nem. Márpedig emberekhez közel lenni veszélyes. Állatokhoz is. Távol lenni is veszélyes. Unatkozni is. Az alapanyag Csehov első regénye. Többet nem írt.
Rendező / Csík Barnabás
Szereplők: Ertl Zsombor / Berkó Boglárka / Zilahy Anna / Bregyán Péter / Krausz Gábor / Veress Kámen
Dramaturg / Juhász Maja
Látvány, jelmez / Erős Hanna

Hattyúdal

Fotó: Szabó Réka

Szakadékban

Fotó: Szabó Réka

Medve

Fotó: Szabó Réka

Sirály

Fotó: Koncz Gergely

A 6-os kórterem

Fotó: Szabó Réka