FREESZFE / CSEHOV

A Freeszfe zenés színházrendező osztályának Csehov vizsgái (tanárok: Ascher Tamás, Forgács Péter) a Pinceszínházban a 2022/23-as évadban

A mai fiatalokat a színház határvidéke érdekli és nem a közepe. Ebben a Csehov kurzusban mégis kénytelenek megismerkedni a magatartások elemzésével és a magatartások színpadra vitelével. Kénytelenek színészeket instruálni, hogy mi a szándéka, mi a hátsó szándéka egy szerepnek.
Hogy mire gondol, amikor valamit mond, milyen akciókat csinálhat, amik nincsenek is leírva, de kielemezzük a szándékaiból.

És mindez valahogy a színházcsinálás ábécéje.

Hogy aztán megint tudjanak merészen menni tovább a határvidékre. A színészek tulajdonképpen ezt élvezik a legjobban, és ezért azt gondolom, hogy ezek élvezetes munkák lesznek, mert élvezni fogják maguk a rendezők is.

Előadások

Hattyúdal

dráma egy felvonásban
Egy színészt bent felejtenek előadás után a színházban. Fortinbras kíséretének utolsó tagja egyedül marad. Iszik. Az üveg kiürül. A színész kiürül. Az idő tántorog. A súgó belép. Sötét van.
Rendező / Csehi Rebeka

Szakadékban

novellaadaptáció
“Mostanában sülve-főve együtt vagyok Szamorodovval. Ő az, aki a leveleimet is írja. Gyönyörű kézírása van. Ha elmondanám, hogy milyen ember is ez a Szamorodov, el se hinné! Muhtarnak hívjuk, mert olyan fekete, mint valami örmény. Keresztüllátok rajta, úgy ismerem, mint a tenyeremet, és Szamorodov ezt tudja, azért jár utánam, nem tágít mellőlem, most már semmi sem választhat el egymástól. Nekem csalhatatlan a szemem. Meglátom például a zsibvásáron, hogy egy paraszt inget árul. Azt se tudom miféle ing az, csak valami súgja: lopott jószág, és csakugyan kisül, hogy az ing lopott jószág! Úgy bizony! Lopni mindenki tud, de megtartani, az más! Nagy a föld, még sincs hol eldugni a lopott holmit.”
Rendező / Gálhidy Sára

Medve

Tréfa egy felvonásban
Popova Jelena Ivanovna, egy földbirtokos özvegye, fiatal, gyönyörű nő, aki élve eltemette magát, mert szereti azt a halott férfit, aki őt sosem szerette. Vele él lakája, Luka, aki legfeljebb egy hónapig gyászol egy halott feleséget. Luka még nagyon szeretne szerelmet, még nagyon szeretne élni, de már nagyon öreg. Szmirnov Grigorij Sztepanovics, még nem öreg földbirtokos, haragszik a nőkre, megveti a szerelmet, de még nagyon nem szeretne meghalni. Az eltemetkezett nőhöz érkezik a halott férj adósságáért. De kit érdekel az adósság, ha el van temetve, kit érdekel a szerelem, ha az amúgy is hazugság, és nem lenne jobb inkább lelőni egymást az emancipáció jegyében?
Rendező / Nyári Ádám

Dráma a vadászaton

regényadaptáció
Az előadásban megjelenhet: gróf, vizsgálóbíró, dráma, szépséges hajadon, alkohol, szerelem, fenyőfa, erőszak, vér (nem igazi), vadászat, inas. Talán egy papagáj is. Az alapanyag Csehov első regénye. Többet nem írt.
Rendező / Csík Barnabás

A 6-os számú kórterem

novellaadaptáció
Ragin és Gromov, orvos és páciens egy tespedt orosz kisváros siralmas és lepusztult elmegyógyintézetének 6-os számú kórtermében kezdenek el beszélgetni. Az életet és annak embertelenségét sztoikus belenyugvással szemlélő orvos a nemesi származású, művelt, de a körülményektől üldözési mániában szenvedő Gromovval folytatott filozofikus beszélgetésektől felüdül, majd rendszeres beszélgetőtársává válik ápoltjának. Kirajzolódni látszik, hogy a gondolkodó vagy másként gondolkodó ember objektív mérlegelés nélkül bezárható. Míg a segédorvos Ragin helyére pályázik, őt magát mindenki őrültnek kezdi tekinteni…
Rendező / Bezerédi Bendegúz

Sirály

színjáték négy felvonásban
Fiatalnak lenni nehéz, mert minden fáj a betöretlen lelkednek és azt se tudod merre menj. Amatőr vagy és vakhülye. Öregnek lenni is rettenetes, mi van akkor a kettő között? Színház is volt mindig, de minek? Érdekes szertartás, tele szigorral és manírral, a szüleinktől örököltük, mint valami mániát. Valaki kisebbnek született, valaki nagyobbnak. Némelyik pedig a születése után nem sokkal meghal, vagy lelövik, vagy végig álmodja, aludja vagy hazudja az életét. Ez van.
Rendező / Bagossy Júlia