KIMI – Csehov: Sirály

Tegnap délután tartottuk a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskolával közösen, Csehov Sirály előadását.

A Sirály kapcsán Kőváry Katalin, az osztály tanára, valamint az előadás rendezője, így mesélt a darabról:

“A KIMI harmadéves – végzős – növendékei eljátsszák a VILÁGIRODALOM  egyik legnehezebb színdarabját, de ez a változat –   ahogy a röplapban van –  egy speciális változat,  a hat főszereplőre. Azért választottuk, mert a hat növendéknek jó szerep-lehetőséget adott. Izgalmas közös munka lett. A tanév második felében is izgalmas, színészt próbáló darabokon fogunk dolgozni.”

Hat szerep keres egy szerzőt. Ez a címe a Csehov-kortárs Luigi Pirandello olasz drámaíró híres, a megírása idején formabontónak tekintett darabjának. Csehov műve, a Sirály 25 évvel előbb, 1896-ban íródott, és a hagyományos színház eszközeit használta.

A diákok együttműködéséből egy izgalmas és érdekes előadás jött létre.

“Mi most hatan játsszuk a Sirályt. Három fiú, három lány. De nem formabontó módon, mindössze annyi történik, hogy a darab hat szereplőjének sorsát meséljük el. Megtartjuk a mű négyfelvonásos szerkezetét, kizárólag a Sirály szövegei hangoznak el – Makai Imre sokak által ismert és értékelt fordításában. Néhány esetben, a dramaturgiailag feltétlenül szükséges mondatokat e hat szereplő valamelyike mondja, de úgy, hogy ez megfeleljen mind a szereplő jellemének, mind a cselekmény érthetőségének. Az előadásunk hossza így az eredetinek mintegy a fele, ami azt jelenti, hogy bő egyfelvonásnyi terjedelemben, egy részben is játsszuk.

Azért sem tartjuk szentségtörésnek ezt a változatot, mert Csehov rövid pályája alatt – mindössze 44 évet élt – jelentős részben egyfelvonásosokat írt.  A Sirályban „benne van” az egyfelvonásos. A hat megmaradt életsors hiánytalanul megadja a darab drámai ívét.

Remélhetően Anton Pavlovicsnak sem lenne hiányérzete, hogy a hat szerep megtalálta őt.”

Szereplők:
ARKAGYINA, Irina Nyikolajevna – Laczkó Tamara
TREPLJOV, Konsztantyin Gavrilovics – Bolla Gábor
ZARECSNAJA, Nyina Mihajlovna – Kiss Dorina
MÁSA, Marja Ivanovna – Sarkadi Hajnalka
TRIGORIN, Borisz Alekszejevics – Bognár Gábor
MEDVEGYENKO, Szemjon Szemjonovics –

Alkotók:
Írta – Anton Pavlovics Csehov
Fordította – Makai Imre
Zene – Frédéric Chopin
Jelmez-konzultáns – Dőry Virág
Plakát – Emődi Réka

Rendező – tanár:
Kőváry Katalin

A darabot legközelebb január végén tekinthetik meg ismét az érdeklődők a Pinceszínház színpadán!