Befejezetlen ügy – Kiállításmegnyitó

Március 11-én tartottuk legújabb kiállításunk megnyitóját a Keleti István Stúdióban. Pénzes Stefánia Befejezetlen ügy című kiállítását Dicső Dániel rendező nyitotta meg, akinek a megnyitón elhangzott köszöntő beszédét lentebb teljes egészében olvashatják. A megnyitót koncert követte, ahol többek között a Unknow Duo (Pénzes Stefi és Dörnyei Szabi) lépett fel.

“Pár éve kitaláltam, hogy egy nyári estén telibe kéne vetíteni egy óbudai panelház homlokzatát. Ehhez az akcióhoz partnereket is találtam. Az egyikük volt Stefi. Megkértem, hogy rajzolja meg a Sok hűhó semmiért történetét öt képben. Az előadásban ezeket fogjuk vetíteni arra a panelházra, ami előtt játszanak a színészek. Nem számít, hogy éjszakákon át bevilágítunk közel száz lakás ablakán, mindent az előadásért. Stefi szerencsére igent mondott a felkérésre és elkészültek a képek. Az előadás nagy siker volt. Pár hete pedig Stefi elmondta, hogy neki ez egy első lökés volt afelé, hogy érdemes megmutatnia a képeit másoknak is.

Ahhoz a nyári előadáshoz öt képbe sűrítette azt, amit Shakespeare öt hosszú felvonásban írt meg. Féltékenységet, bosszút, szerelmet, rágalmakat, gyarlóságot, kéjvágyat. Az emberi természet rejtett bugyrait.

Stefi mostani kiállításának témája is az ember. Az emberi psziché. Minden képpel egy vizuális kalandra hív. Saját párkapcsolati univerzumába vezet be minket. Nem lesz egy kéjutazás, de megéri vele menni. Tele van történetekkel minden képe. De időt kell szánni rá, hagyni kell, hogy meséljen.

Stefi élve boncol, a karakterei kívül hordják az idegvégződéseiket. Magányosak, sérülékenyek, segítségért kiáltanak. De a kiállítás címe: Befejezetlen ügy. Ami az én olvasatomban most azt jelenti, hogy ez csak egy átmeneti állapot. Folytatódik még ez az élve boncolás. Új utak, új párkapcsolati variációk várják még őt. Én mindenképp megnéznék majd egy olyan kiállítást is, ahol a Stefi-univerzumban megjelenik a boldogság és a beteljesült szerelem. És ahol a mostani képeken néha látható sarjadzó virágok megbokrosodnak.”

A megnyitóról videó is készült, amelyet lentebb tekinthetnek meg.

(Videót készítette: Koncz Gergely)

A kiállítás április elejéig látogatható.