Irodalmi estek

ONLINE VERSSZÍNHÁZI ELŐADÁS ÁPRILIS 11-ÉN, A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJÁN

„Mi dolgunk a világon?” - zenés, versszínházi előadás Vörösmarty Mihály műveiből, a 220 éve született költő emlékére

 


 

 

Előadják:

Tallián Mariann színművész, hegedűs,

Lázár Balázs színművész

valamint Csörsz Rumen István régizenész

 

Szerkesztette:

Rózsássy Barbara József Attila-díjas és Lázár Balázs Bella István- díjas költő

Zenei szerkesztés: Csörsz Rumen István irodalomtörténész

 

„Mi tilt jobbá válnotok?”                                   „Mi a kevés? erő vagy az erény?” 

„Hol a nagyobb rész boldogsága?”                  „Mi az, mi embert boldoggá tehetne?” 

„Ment-e a könyvek által a világ elébb?”          „Szegény magyar költő, mire virradsz te még?” 

 „Vörösmarty versei kiégetik a papírt…” 

Pilinszky János

 

„Mi dolgunk a világon?” Égető kérdés emberként, magyarként, a XXI. század soha nem látott, globális és nemzeti kihívásokkal teli korában. S mivel a tehetség és igazság időtlen, a XIX. század legegyetemesebb és legsokoldalúbb magyar alkotójától, a 220 éve született Vörösmarty Mihálytól érkezhet e kérdés és a válasz is egyben a mának, hiszen prófétai látomással írta le előre a következő két évszázad borzalmait, miközben hitte és vallotta, hogy: ”Lesz még egyszer ünnep a világon…”

A magyar költészet nem lenne Vörösmarty Mihály lírája nélkül az, ami: a bölcsesség és a higgadt végiggondoltság éppúgy jellemzi szerteágazó művészetét, mint a szenvedély és a végletekig szókimondó indulatok. E sokarcú lírából táplálkoztak, tanultak és merítettek erőt a későbbiekben is költő utódai. Kulturális örökségünk közvetítésében Vörösmarty életműve kiemelkedő jelentőséggel bír.

A „Mi dolgunk a világon?” című versszínházi előadásban elhangzó költemények mintegy egymásnak felelnek egy dramatizált játék, líratörténet keretében, melyhez korabeli dallamok, motívumok felhasználásával megzenésített versek társulnak. Az összeállítás gerincét a közismert Vörösmarty költemények adják, miközben a műsor szándéka a lírikus szellemiségének megelevenítése, hogy munkásságát értő, élő közelségbe hozzuk a ma befogadója számára is.

Díjtalan program!

Időtartama: körülbelül 70 perc

A felvételt a magyar költészet napján, április 11-én délelőtt 10.00 órakor tesszük közzé, és április 30. éjfélig elérhető lesz, ezen belül bármikor elindítható  és megtekinthető.

A megtekintéshez ingyenes jegy váltása szükséges a Jegy.hu oldalon belépést (illetve előtte regisztrációt) követően. A jegyoldal automatikusan elküldi a vásárló e-mail címére az előadásfelvétel megtekintéshez szükséges linket.

https://online-pinceszinhaz.jegy.hu/event/mi-dolgunk-a-vilagon-zenes-versszinhazi-eloadas-vorosmarty-mihaly-muveibol-a-220-eve-szuletett-kolto-emlekere/9cbb53db-c7f0-410c-b1f6-57efaad1d6ec

Ügyfélszolgálati elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

test

  Fidelioport_hu_logo.png