Csalog Zsolt, az író – Emlékest – Csalog25

Csalog25 – Csalog Zsoltra emlékezünk

Csalog Zsolt író, szociológus és szociográfus, a demokratikus ellenzék tagja 25 éve, 1997. július 18-án halt meg 62 évesen. A Roma Parlament – Roma Polgárjogi Mozgalom és a Blinken OSA Archívum, valamint a család a Csalog25 című rendezvénysorozattal tiszteleg Csalog Zsolt munkássága és emléke előtt.

A 2022. október 11–14. között tartandó Csalog25-rendezvénysorozat színházi, dokumentumfilmes, kortárs irodalmi, zenei programokkal és közösségi Csalog-stafétával idézi meg az autonóm, ellenzéki, szabadelvű író, szociológus, néprajzos és polgárjogi aktivista Csalog Zsoltot. Fellép és vendégünk Csalog Gábor zongoraművész, Fullajtár Andrea színész, Galkó Balázs színész, Csík Juci dokumentumfilm-rendező, Horváth Aladár polgárjogi aktivista, Havas Gábor szociológus, Soltész Márton irodalmár, Jávor István dokumentumfilm-rendező – és sokan mások. A Csalog25-rendezvénysorozat részeként a Világháló-Irodalom Alapítvány, a Litera irodalmi portál és a Blinken OSA Archívum DOKU ’22 címmel kortárs irodalmi pályázatot hirdet.

 

Október 11-én a Pinceszínház ad otthont a rendezvénysorozat első részének.
Az előadáson való részvétel ingyenes, viszont a helyek korlátozott száma miatt, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi e-mail címen lehet: regisztracio@pinceszinhaz.hu
Az est programja:
18:00 – Fullajtár Andrea Csalog Zsolt, Csendet akarok c. monodrámájából, valamint további Csalog művekből olvas fel.

„Az író, amikor ír, általában fantáziájára hagyatkozik, vagy személyes emlékezetének törmelékéből építkezik. Nekem gyenge az emlékezetem, és a képzelőerőmet se tartom sokra: szívesebben dolgozom élő modellről. »Dokumentumot« írok, létező, egyedi alakok portréit rajzolgatom. Ez a nőalak, Etelka, aki itt megszólal, ha jól végeztem magam vállalta dolgomat, élethűen és egészen olyan, mint az a valóságosan köztünk élő budapesti hajléktalan asszony, akivel találkoztam, aki mesélt nekem, beavatott élete drámájába: ezt az igazi »mesét« ketten írtuk. Hogy ő, Etelka miért nyílt meg előttem, csak találgatni tudom. Nyilván őrjítő magányából akart szabadulni így, hogy elém teregette zsákutcába futott életét. Hogy én miért próbálom továbbadni Etelka történetét, azt már jobban tudom: szeretném áttörni a hideg falat, amely egyre keményebben kizárja polgári mindennapjainkból őket, közös életünk egyre nagyobb számban körülöttünk vegetáló kárvallottjait. Hogy kegyetlen sorsuk mennyire »önhibáikban« gyökeredzik és mennyire a mi, a többiek, a sikeres túlélők szégyenletes bűneinek eredménye, az talán a kisebbik kérdés. Ennél fontosabb és sürgetőbb feladat, hogy felmutassuk fájó sebeiket és segítséget toborozzak számukra. Mert ép önmagunkat is csak így becsülhetjük.” (Csalog Zsolt)

Alkotók: Nagy Viktor m.v., rendező Zsámbéki Gábor

Fullajtár Andrea beszél a szerep nehézségeiről. Csendet akarok!

19:00 – Soltész Márton monográfus, irodalomtörténész tart előadást Csalog Zsolt, az író címmel

Csalog Zsolt hagyatékának gerincét az írásaiból és kutatási anyagaiból álló irategyüttes, kéziratok, gépiratok alkotják. Az író 1997-ben bekövetkezett halálát követően a hagyaték özvegyére, Bognár Évára szállt, aki 2015-ben hunyt el. Az író hagyatéka a 2000-es évek elején vásárlás útján került az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárába. A mintegy 75 doboznyi iratanyagot Soltész Márton, a könyvtár fiatal kutatója kezdte feldolgozni 2013-ban. A teljes gyűjtemény 2014 októbere óta kutatható az OSZK Kézirattárában, a Fond 445 alatt. Soltész Márton doktori kutatását, melynek középpontjában Csalog Zsolt írásainak narratológiai és szerzőségi kérdései álltak, a hagyaték rendezése során biografikus vizsgálattal is kibővítette. 2015-ben jelent meg a monográfiánál több, személyes életrajzot és tételes levéltári jegyzéket, valamint Csalog publikációs listáját is tartalmazó Csalog Zsolt című kötet az Athenaeum Kiadó gondozásában.

20:00 – A felolvasást és az előadást követően Váradi Júlia beszélget Fullajtár Andreával és Soltész Mártonnal.

A CSALOG25-rendezvénysorozat teljes programja megtekinthető ide kattinva!

 • 00

  napok

 • 00

  óra

 • 00

  perc

 • 00

  másodperc

Dátum

2022 okt 11

Időpont

18:00