FreeAthéné 2. rész

Gálhidy Sára

A 2022/23-as évadban is vendégül látjuk a Freeszfe Egyesület rendezőszakos hallgatóit, akiknek a Csehov műveken alapuló vizsgaelőadásait a Pinceszínházban mutatjuk be. Ennek apropóján az Athéné az Üvegplafon alatt beszélgetéssorozatunk mellett most elindítjuk “kistestvérét”, a FreeAthénét, ahol a Freeszfe női rendezőivel beszélgetünk. Január 28-án mutatjuk be, Gálhidy Sára rendezésében, Csehov Szakadékban című novellaadaptációját.

Pinceszínház: Mit ad számodra a rendezés, mint munka?

Gálhidy Sára: Erre azt válaszolja mindenki, hogy a rendezés nem munka. Én a végén szoktam érezni. A megmutatás után három napig alszom. Leginkább a szemlélődéshez hasonlít egyébként nekem. Jó esetben a színészek, alkotótársak szebben dolgoznak, mint én. Kerek szemekkel bámulom, meg hallgatom őket egész nap és csak annyit mondogatok, hogy ez így legyen, vagy ne így legyen. Mint egy óvodás. Ők meg baromi jók. Mindent megcsinálnak. A szemlélődő – vagyis én – meg arányokat csavargat és kacag meg sír, ha kell.

P.: Mi az, aminek köszönhetően erre a pályára készülsz, ami miatt ezen az úton indultál el?

G.S.: Erre a kérdésre mindig mást válaszolok az idegeneknek. Sok jó előadást láttam kamasz koromban, de rengeteg minden érdekelt még a színházon kívül. Zenét tanultam hatéves korom óta, de túlságosan féltem a Zeneakadémiára felvételizni (karmesternek), a rendezőin azt hazudtam, hogy semmi más nem foglalkoztat, csak a rendezés, aztán ide felvettek.

P.: Azzal, hogy nőként egy „férfias” színházi szakmában fogsz elhelyezkedni, mi az, ami számodra kihívást, és mi az, ami segítséget jelent?

G.S.: Igen, sok a férfi, ha erre vonatkozik a “férfias”. Engem nem zavarnak, megférünk.

P.: Végül, de nem utolsó sorban, mondanál pár szót a következő rendezésedről?

G.S.: Csehov: Szakadékban című elbeszélését próbáljuk színre vinni a tehetséges kollégákkal! A történet abszurd, komikus és vérfagyasztó családi dráma, vagy bohózat: valamelyik. Nehéz megtalálni az egyensúlyt az eltúlzó és misztikus mesemondás és a dokumentumfilmes fogalmazás között, de valami ilyesmire törekszem, törekszünk! Élő zene, élő díszlet, élő színészek! Az baromi jó lenne, ha valaki jönne megnézni!