Évadot zártunk

A 2021/2022-es évad a Pinceszínház életében az öndefiniálás, az átalakulás és az átváltozás időszaka volt. Azt kerestük, hogyan tud a 9. kerület színháza egyben Budapest meghatározó kulturális intézménye is lenni. Fantasztikus alkotókkal kerültünk kapcsolatba, otthont adhadtunk igazán értékes előadásoknak és eseményeknek. És közben fejlődött és alakult maga a Pince.

Ebben az évadban a kulcsszavunk tehát a változás lett. Változott a műsor, az arculat, a szerzők, az előadások, változtunk mi magunk. Ennek a változásnak az eredményeként pedig 2022 őszén megújult arculatban, felújított belső térrel és egy igazán reprezentatív repertoárral térünk vissza.

A 2021/2022-es évadban 168 előadást tartottunk 10300 nézőnek. 10 új bemutató került a repertoárra. Elindítottuk a Trezor közéleti beszélgetés sorozatunkat Szarka Jánossal, melyben idén vendégünk volt Alföldi Róbert, Cserhalmi György, Nagy Ervin, Hernádi Judit, ebben a sorozatban lépett utoljára színpadra Haumann Péter. Belekezdtünk a 9 magazinnal közös Esti kohász ’féknyúz’ színházi sorozatba, állandó partnerünk lett a Freeszfe, többször otthont adtunk az Ab Ovo kiadónak és a budapesti művészeti iskoláknak. Emellett számos produkciót tudtunk befogadni és megmutatni a Pinceszínház közönségének. Az egész évad során színházi nevelési csoport működött a színházban középiskolás és egyetemista diákoknak, Varsányi Péter vezetésével.

A 2022/2023-as évadban az idén megkezdett művészeti munkát folytatjuk tovább. Hat új bemutatóval, köztük két ősbemutatóval készülünk a következő évadra:

  • Bella Máté-Karafiáth Orsolya Macskadémon – A Pinceszínház, a Szentedrei Teatrum és a Gergye Krisztián Társulat közös produkciója (Gergye Krisztián; tervezett bemutató: 2022. szeptember)
  • O. Horváth Sári: Hitler ABBA-t énekel – magyarországi ősbemutató (O. Horváth Sári; tervezett bemutató 2022. október)
  • Paul Pörtner: Hajmeresztő (Kelemen József; tervezett bemutató: 2022. december)
  • G. E. Lessing Bölcs Náthán és Ulrich Hub Náthán gyermekei című művei nyomán Madák Zsuzsanna: Jeruzsálem – osztálytermi színházi nevelési előadás (Madák Zsuzsanna; tervezett bemutató: 2023. január)
  • Kiss Csaba: De mi lett a pasival szerelemmel? – Ősbemutató (Kiss Csaba; tervezett bemutató: 2023. február)
  • Euripidész: Médea (ÁGENS és Karsai György; tervezett bemutató: 2023. március)                  

Tovább folytatjuk a Trezor beszélgetés sorozatunkat és az együttműködést a Feeszfe Egyesülettel. Emellett a Pinceszínház lesz az otthona a Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! sorozatának Csizmadia Tibor vezetésével. A következő évadban is várjuk a gimnazista és egyetemista korosztályt színházi nevelési programjainkra. Emellett a következő évadtól nagyobb hangsúlyt fektetünk a társművészetekre. A színház továbbra is otthont az a Benkó Dixiland Bandnek, közösségtalálkozóknak, beszélgetéssorozatoknak, könyvbemutatóknak, illetve ősztől kiállítótértként is helyszínt biztosítunk a kortárs képzőművészek támogatására.

Fogadjátok hát szeretettel következő évadunkat és megújult arculatunkat. Őszintén reméljük, arra inspirál titeket, hogy minél többször csatlakozzatok hozzánk.

Nagyon kellemes közös évadot kívánunk magunknak!