2016. szeptember 15., csütörtök 14:31

Vajda István: Pedig én jó anya voltam

 

Dokumentumdráma egy részben

Az Örkény Színházzal közös produkció 
   
Molnárné: Pogány Judit
   
Díszlet-jelmez:  Bodnár Enikő 
Fény: Bányai Tamás
Dramaturg: Góczán Judit
Súgó: Jánoska Zsuzsa
   
 Rendező:  Anger Zsolt
   

Pogány Judit a magyar színjátszás egyik legsokoldalúbb és leghitelesebb színésznője. Számtalanszor megformált már anya szerepeket, ahogyan azonban a Pinceszínházban alakítja az utolsó magyar halálra ítélt édesanyját, az finoman szólva is sokkoló. A döbbenetes őszinteséggel kitárulkozó anya figura megformálása hatalmas lelkierőt, koncentrációt és eszköztelen színpadi jelenlétet igényel.

1979-ben egy brutális kettős gyerekgyilkosság rázta meg Budapestet. Az újságokban az idő tájt a bűnügyi hírek közt vezető helyen szerepelt a budapesti levélkihordóból színházi munkássá lett fiatalember tragikus története. 

Az újsághírek alapján indult el a férfi családjához Vajda István, és készített tényfeltáró riportsorozatot a férfi édesanyjával. A beszélgetésekből évekkel később megrázó erejű monodrámát írt „A gyilkos anyja” címmel. 

A vallomások füzéréből álló darab 10 éve folyamatosan a Pinceszínház műsorán szerepel, már a 100. előadást is túllépve. A produkciót az ország több büntetés végrehajtási intézetében is eljátszottuk rabok előtt, azt tovább gondolva készítették el a tököli fogvatartottak a fiú szemszögéből a „Süket halál, avagy matt az életnek” című előadásukat. A két produkció több alkalommal szerepelt közös estén, egymást követően a Pinceszínház színpadán.


A bemutató időpontja: 2007. március 23.  

Az előadás hossza: 90 perc

Megjelent: 2113 alkalommal
test

  Fidelioport_hu_logo.png