%2016. %633 %15. %PM %14:%szept.

Székely Csaba: BÁNYAVIRÁG

 

 

tragikomédia egy részben

Szereplők:

 
Az apa:
a szomszéd szobában fekszik betegen, nem látjuk soha
Iván, a fia:
Kaszás Gergő
Csillag Mihály, orvos: Epres Attila (Széles László 2013. decemberéig)
Ilonka, Iván féltestvére: Bozó Andrea
Illés, Iván szomszédja: Tóth József
Irma, Illés felesége: 
Vándor Éva
   
Dramaturg:
Sirokay Bori
Díszlet−jelmez:
Cziegler Balázs
Jelmeztervező asszisztens:
Bozsik Ágnes
Súgó: Skrabán Judit
Rendezőasszisztens: Tóth-Gábor Anna
Rendező:
Csizmadia Tibor

 

 

Mitől ilyen meggyőző a Bányavirág című darab? Vagy talán komédia? Lehet-e komédiát írni arról, ha egy erdélyi kis faluban bezárják a bányát, és a férfiak többsége az alkoholizmusba és az öngyilkosságba menekül? Székely Csaba tudja ezt a titkot. Csehovtól, McDonagh-tól, Tamási Árontól tanult. Hősei ismerőseink, helyzeteit szinte magunk is megéltük. Viszonzatlan szerelem, önpusztítás látható a színpadon, és közben a nézők fennhangon nevetnek.

A bemutató időpontja: 2012. március 2.

Az előadás hossza: 1 óra 40 perc.

Színikritikusok díja (2012): A legjobb új magyar dráma- Bányavirág
Pantalone-díj (2012)
: A legjobb kamaraszínházi előadás
Arlecchino-díj (2012)
: A legjobb férfialakítás - Kaszás Gergő
 

 

 

A trilógia 2. része, a Bányavakság és 3. része a Bányavíz a Szkéné Színházban látható.

 

 

 

Fotók: Somfai Sándor 

 

 Kritikák az előadásról:


"A stílusregiszter a gúnytól a fekete humoron át a groteszkig terjed, úgyhogy a szórakoztatás igen széles skáláját járja be az előadás. (...) Nincs Csaba királyfi csillagösvényen, csak pálinka, kompót, meg fák, amiről olykor emberek lógnak le. És mindennek súlyos oka van."
Zsedényi Balázs: Közös többszörös (7óra7)


„Ha ügyesen van megírva, eljátszva és megrendezve, a tragédiavégi halálnál is sötétebben reménytelen hatást kelt.” Hogy ügyesen van megírva a Bányavirág dráma, azt Székely Csaba díjai igazolják. Az eljátszást és a megrendezést mindenki maga eldöntheti."
Hegedűs-Bite Beáta: Kissé megbillenve (KUK)


"Jó, jó, de ez így sok. (...) Gyűlölködés, szeretetlenség, iránytalan szeretés, fenekedés, rezignáció, beletörődés. Bányavirág? Bányalég. A robbantás utáni, robbanás előtti létállapot felemás lenyomata a bemutató."
Tarján Tamás: TÚLSÓZVA (Revizor)


"A Bányavirág egy olyan hiánypótló darab, ami végre levakarhatja Erdélyről az idillikus nosztalgiamázat, ami az évek során rárakódott, és egyre csak vastagszik."
Piros Csilla: Bányavirág (like-me


"Az előadás koncepciójában azt mutatja meg, hogy az emberek – leginkább a férfiak – az eléjük állított közösségi és emberi gondokra-bajokra, mint például a munkanélküliség, vagy társtalanság, kiürült párkapcsolat, milyen rossz válaszokat adnak, és emiatt még csak mélyebbre süllyednek, mert a semmit meg nem oldó italozásba menekülnek. A nőket a férfiak önsorsrontó indulatától megmenti ősi, családösszetartó ösztönük, ők még a legreménytelenebb körülmények között is a veszett édent szeretnék megteremteni. A nézők is csak kínjukban nevetnek, mert végtelenül nyugtalanító és komor mindaz, amit a színpadon látnak."
Dr. Petővári Ágnes: Bányavirág (Függetlenség lapja


"Székelyföldi Portugál, tolul fel a primitív hasonlítgatás,  ám a világvégi állapotok messze felülütik a hazaiakat. (...) Pontos jellemrajz, érett eszközök, szép dikció, izgalmas alakítás. (...) Váratlan meglepetés a Pinceszínházban, kemény témája ellenére  rendkívül élvezetes produkció, egy szupererős csapat hatásos előadásában."
Fehér Elephánt: Bányavirág

Megjelent: 20004 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Donald Margulies: VACSORA NÉGYESBEN
test

  Fidelioport_hu_logo.png