• Főlap
  • ELHUNYT TÓTH ZOLTÁN SZÍNMŰVÉSZ KOLLÉGÁNK ÉS BARÁTUNK

ELHUNYT TÓTH ZOLTÁN SZÍNMŰVÉSZ KOLLÉGÁNK ÉS BARÁTUNK

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy öt nappal 57. születésnapja után április 27-én elhunyt Tóth Zoltán színművész kollégánk és barátunk, akit a Pinceszínház több produkciójában is láthatott a közönségünk az előző és a jelenlegi évadunkban.

Zoli tavaly februárban Háy János A Gézagyerek című darabjában debütált színpadunkon Herda Pityu megformálójaként. (A legutóbbi hetekben, kórházi kezelése idején Horváth Lajos Ottó színművészt kértük fel a helyettesítésére.)

Több alkalommal műsorra tűztük szeretett és idén kereken tíz éve játszott saját Svejk! Vacsorázunk! című zenés előadását a kamaratermünkben. Tolmácsolásában nem csak megismerhettük Hašek legendás katonafigurájának történetét, hanem megkóstolhattuk a Monarchia ételeit, ízeit is.

Legutóbbi, márciusi bemutatónkban, Hamvai Kornél Márton partjelző fázik című darabjában az életét összegző címszereplőt alakította - mindössze két előadás erejéig, egészségi állapota miatt az áprilisi előadásokat le kellett mondanunk.

Tóth Zoltán pályája kezdetén kis szerepekben kisembereket játszott. Az évtizedek folyamán beérkezett művésszé vált, elmúlt a kis szerepek ideje, de játszani mindvégig kisembereket szeretett igazán.

A színművészeti főiskolára nem vették fel, így a szakmát a debreceni színházban ügyelőként kezdte, majd egymást követték a színpadi szerepek is. A békéscsabai színházban tett kitérője után visszatért Debrecenbe, ahol ekkor már a drámairodalom legnagyobb alakjait játszhatta el egymás után. Meghatározó színésszé vált.

Ezután kilenc évet töltött a budapesti Katona József Színházban, mégsem érezte magát soha fővárosi színésznek.

Az utóbbi években szabadúszó színészként dolgozott. A Svejk! Vacsorázzunk! című darabjával bejárta az országot. Színházi szerepei és önálló estje mellett rendszeresen szinkronizált és tanított, középiskolás diákokkal szerettette meg a színház varázslatos világát.

Művészetét Jászai Mari-díjjal is elismerték a pályája során.

Az elmúlt két évben a Pinceszínházban találta meg a szakmai otthonát, oszlopos tagjává vált a társulatunknak.

Nyugodj békében, Zoli!

Emlékedet - alakításaidat és személyiségedet - szeretettel fogjuk megőrizni.

A Pinceszínház társulata

 

test

  Fidelioport_hu_logo.png