Bemutatók

A 2017/2018-as évad tervezett bemutatói

Márai Sándor: VARÁZS

Szereplők: Hirtling István, Dobra Mara, Bárnai Péter, Varga Zoltán, Kocsó Gábor

Rendező: Kőváry Katalin

Bemutató: október 6.

„Márai Sándor 1944-ben írt Varázs című darabját 1945-ben mutatta be a Vígszínház Ajtay Andor és Tolnay Klári főszereplésével. Még abban az évben megjelent a dráma a Révai Testvéreknél, azóta azonban mintha elfeledkeztek volna róla, pedig a Márai-életmű legfontosabb erkölcsi kérdéseit boncolgatja„ - írja a Helikon Kiadó Márai-sorozatának fülszövege. Az utókor a produkció kapcsán csak annyit tud, hogy Márai - Tolnay Klári az író halála után adott interjúja szerint – nem maradt közömbös a csodálatos színésznő iránt.

A Pinceszínház az utóbbi két évtizedben a polgári világ emblematikus szerzőjétől mutatta be a legtöbb  produkciót: a Kaland, a Válás Budán és Az Igazi című előadások mind kiemelkedően hosszú szériákat futottak a színház műsorán. A rendező ezúttal is Kőváry Katalin, aki ismét parádés színészgárdával szövetkezett a lenyűgöző bölcsességekkel teli történet előadására. 

Egy idősödő bűvész és egy fiatal - épp pályája csúcsán lévő – idomár küzd egy ifjú légtornász hölgy szerelméért. Mindannyian döntés előtt állnak, az életük ennek megfelelően fog megváltozni…

 


Tasnádi István: PARAVARIETÉ

Szereplők: Kovács Vanda, Némedi Árpád, Kaszás Gergő, Blahó Gergely

Rendező: Tasnádi Csaba

Bemutató: december 2.

A mindennapi élet trivialitása válik attrakcióvá a Paravarieté világában. A közönséges élet csak úgy válik elviselhetővé, ha akrobatikus mutatványnak tekintjük annak minden megunt, lapos pillanatát. Lehet erőművész a nagybevásárlásból hazatérő háziasszony és szózsonglőr a félrelépését ügyesen kimagyarázó férj. A műsorban fellépnek a hétköznapok mániás hősei, akik ebben a másfél órában pompás elégtételt vesznek perspektívátlan életükért hallucinációik pazar színpadán.

 


Hamvai Kornél: MÁRTON PARTJELZŐ FÁZIK

Kocsmaemlékezés egy részben

Szereplők: Tóth Zoltán, Kaszás Gergő, Juhász Réka, Kocsó Gábor

Rendező: Kiss Csaba

Tervezett bemutató: 2018. március 2.

Márton és Miholka, két hetvenes figura a régi világból, évtizedek óta - kisfröccsök kíséretében - a kocsmapultot támasztja, és beszélget. Szó esik nőkről, lepkékről, focimeccsekről, temetésről és Montreálról, de legfőképp Denise-ről, aki „kegyetlen egy asszony volt”. Kettejük mulatságos, szeretetteljes civódása, egymás szembesítése saját életük valóságával, a világgal. Márton „itt van a vállamon az egész 20. század” életérzésével gondol vissza hosszú életére, hogy „vajon hol rontotta el,”? Hiszen ő mindent jól csinál! Ugratják egymást nap, mint nap, míg egy különösen induló reggelen feltűnik az ivóban Márton régi osztálytársa, a gazdag, amerikás zsidó Gejzlinger (egyeseknek Gerendás). És kiderül, hogy … de ezt majd az előadás meséli el.


Háy János: HERNER FERIKE FATERJA

Istendráma két részben

Szereplők: Kaszás Gergő, Borbiczki Ferenc, Lázár Balázs, Jánosi Ferenc, Molnár Csaba, Búza Tímea, Gerő Soma / Tóth Viktor, Juhász Réka, Tallián Mariann

Rendező: Börcsök Enikő

Előbemutató: 2018. május 10. 

Bemutató: 2018. szeptember 21.

Mi lesz egy év múlva? Mi az élet értelme? Előre meg van írva a létezésünk, vagy van lehetőségünk beleszólni? Ezekről a kérdésekről moralizál lapátjaikra támaszkodva – tele éleslátással és szikrázó humorral - három közmunkás az árok partján. Azért dolgoznak, hogy megkapják az állami segélyt. Tulajdonképpen bármelyik vidéki településen járhatnánk ma Magyarországon.

Háy János darabjában három generáció tagjai jelennek meg különböző idősíkokban. Apák és fiaik ugyanazokat a neveket viselik: Krekács Béla, Herda Pityu, Banda Lajos. Vajon ugyanaz a sorsszerűségük is?

A Pinceszínház a nagy közönség- és szakmai sikernek örvendő, A Gézagyerek című előadása után Háy János következő darabjának, A Herner Ferike faterja bemutatójára készül 2018 szeptemberében. Számos korábban megismert karakterrel és színésszel találkozhatunk ismét a Pinceszínház színpadán, ezúttal Börcsök Enikő színésznő rendezésében. 

 

test

  Fidelioport_hu_logo.png